Linje 1,5

6 februari, 2009

Så har den borgerliga alliansen öppnat dörren för en fortsatt exploatering och ny utbyggnad av kärnkraft i Sverige. Den här nyheten har redan fått visst internationellt genomslag enligt SvD:s ledarblogg (se t.ex. BBC) och den kommer med all säkerhet att röra upp all världens debatt mellan Sveriges energitekniska och -politiska förståsigpåare. Ny Teknik har redan publicerat en partsinlaga från motståndsrörelsen representerad av Göran Bryntse från Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen.

Jag har aldrig tänkt att använda den här bloggen för politisk argumentation, så jag avstår från att kommentera de skäl som regeringspartierna kan ha för att lägga fram det här förslaget. Min personliga åsikt är dock att en utbyggd satsning på kärnkraft är som att måla in sig i ett hörn en gång till. Om vi nu är på god väg att göra oss av med oljeberoendet så framstår det som ganska korkat att göra sig beroende av ett annat fossilt bränsle som kommer att ta slut inom en inte alltför avlägsen framtid. Miljömässigt är det inte heller särskilt lyckat med kärnkraft, som jag skrev om för några månader sedan. Men det är klart, i ett industrialist-populistiskt perspektiv är det antagligen ett bra grepp att demonstrera handlingskraft och framåt(?)anda och förespråka tunga energiinvesteringar. (Blev det ett politiskt statement i alla fall nu?)

Tillägg: Jag hittade den här bloggposten skriven av en folkpartistisk riksdagskvinna som raljerar över en annan skribent som tydligen inte uppfattar kärnkraft som ”klimatsmart”. Klimatsmart är det nämligen, menar hon, och refererar till en rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin som hon förmodligen inte har läst. Ingenstans i den står det att kärnkraften bör byggas ut. Det står förvisso att spillvärmen från kylvattnet i dagens befintliga reaktorer borde tas om hand (vilket jag håller med om), och det står att koldioxidutsläppen från den svenska elkraftsproduktionen är låga – tack vare att den baseras på kärnkraft och vattenkraft. Det är dock inte utsläppen i driftskedet som är problemet med kärnkraft. Man måste se det i ett livscykelperspektiv (läs exempelvis här).

Annonser

Ett svar to “Linje 1,5”

  1. Nina Larsson Says:

    Å jodå, jag har läst den väl. Under kap4 första prioriteringen -Utveckla elsamhället, kan man läsa att vår mix med vatten och kärnkraft utgör en unik plattform. Vidare kan man läsa under hur vi ska nå delål 2030, under elproduktion; ”En handlingsplan behöver utformas för att värna om dagens befintliga kärnkraftskapacitet”

    Då kan man ju anta att det kräver en nybyggnation när de gamla reaktorerna går i graven.

    Jag raljerar vidare; http://blogg.vf.se/ninalarsson/?p=98


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: