Nya halveringstider, strålande halveringstider!

12 januari, 2009

Kärnfysikerna har fått någonting att fundera på, skriver Science News. Vissa experiment antyder att den radioaktiva sönderfallshastigheten, eller halveringstiden, hos vissa isotoper kan påverkas av solen. Halveringstiden hos instabila atomkärnor har alltid betraktats som oomkullrunkeliga konstanter, men nu har flera papers publicerats som antyder att den kanske på något sätt påverkas av solen och dess aktivitet.

Noggranna mätningar 2006 på mangan-54 visade till exempel att halveringstiden tydligt avtog samtidigt som ett kraftigt strålningsutbrott, en sk flare, från solen observerades. Analyser har också publicerats av långa och noggranna mätserier från 1980-talet på kisel-32 och radium-226 som visar små men tydliga årstidsvariationer i halveringstiden. Det här skulle hypotetiskt kunna bero på att halveringstiden påverkas av avståndet till solen.

sunflare_skylab4_big

Solflare. Källa: Wikipedia

Det här är långt ifrån säkerställt. Mätningar på Cassinisondens radioaktiva kraftkälla visar till exempel inte på någon som helst inverkan av avståndet till solen, och de effekter som har setts skulle kunna bero till exempel på att mätinstrumenten på något sätt påverkas av solen. Men det ska bli intressant att följa utvecklingen. Möjligheten att påverka halveringstiden skulle kunna få konsekvenser för slutförvaring av kärnbränsle, till exempel. Läser ni det här, SKB?

Annonser

Ett svar to “Nya halveringstider, strålande halveringstider!”


  1. […] upp teorier om korrelation mellan solens aktivitet och alla möjliga företeelser, bland annat halveringstider hos radioaktiva […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: