Maneter

18 december, 2008

Maneter är ett problem för många badande på den svenska västkusten. Brännmaneter, självklart, men även öronmaneter kan vara obehagliga då de kommer i stora svärmar. Nu har också kammaneter kommit till de svenska vattnen i stor skala och ökar kraftigt i antal. (Kammaneter är intressanta i sig, då det visar sig att de förmodligen var de första djuren på jorden).

Idag damp det ner ett udda nyhetsbrev från National Science Foundation om ett av deras projekt som handlar just om manetsvärmar. Sådana kan ställa till stor problem: för bara några veckor sedan tvingades ett kärnkraftverk i USA stänga sedan maneter proppade igen intagsledningarna för kylvattnet. Mängden manetsvärmar är på uppgående och mycket tyder på att det kan bero delvis på klimatförändringarna och andra antropogena orsaker.

Apropå maneter: en av de mest fascinerande organismerna på jorden måste vara den portugisiska örlogsmannen (eng: portuguese man o’ war). Dels för att den har ett så fantasieggande namn, dels för att den ser ut som nåt utomjordiskt, dels för att den seglar på havsytan och dels för att den i själva verket utgörs av en koloni av fyra olika typer av organismer. Den är alltså inte egentligen en manet, även om den kallas blåsmanet. Men den har bränntrådar som kan vara dödligt giftiga.

Wikipedia

Portugisisk örlogsman. Källa: Wikipedia

Annonser

2 svar to “Maneter”


  1. […] på tapeten 8 juli, 2009 Maneter är på tapeten ganska ofta nuförtiden. Jag har tidigare skrivit om hur stora manetsvärmar kan orsaka problem för kustnära industrier, och de kan […]


  2. […] och en av manettyperna som kommit tillbaka i stor skala är den på sitt sätt så fascinerande Portugisiska örlogsmannen, som kan vara dödligt giftig. Portugisisk örlogsman. Källa: […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: