Ljuset i sikte för mörk energi?

16 december, 2008

En av de största utmaningarna för fysiken idag är att förklara den ”mörka energin”, som man tror gör att universum expanderar i en allt snabbare takt. Man vet inte alls vad den består av eller hur den fungerar men effekterna av den är i princip som av ett slags negativ gravitation. Albert Einstein införde den, i princip, i sin allmänna relativitetsteori. Han kallade den för ”den kosmologiska konstanten”, men trodde inte själv på att den var verklighet. Mer och mer bevis för dess existens hopas dock nuförtiden men mycket tyder på att effekten är oerhört mycket större än vad Einstein hypotiserade. Det i sin tur tyder på att den allmänna relativitetsteorin kanske inte är giltig på inter-galaktisk skala.

Nasa rapporterar idag att man för första gången har observerat direkta effekter av mörk energi genom att studera hur den kosmiska expansionen gör att galaxhopar inte växer som de ”borde” göra med hjälp av klassisk gravitation.

Annonser

Ett svar to “Ljuset i sikte för mörk energi?”


  1. […] han djupt senare, men nu visar det sig att den kosmologiska konstanten är verklighet: det är den mörka energin som man numera tror ligger bakom den repulsiva kraft som gör att Hubbleexpansionen går fortare […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: