Krispaket från Kommissionen

26 november, 2008

Det rör på sig hos Europeiska Kommissionen. Idag presenterade José Manuel Barroso en ”återhämtningsplan” på totalt 200 miljarder € för att lindra effekterna av den ekonomiska krisen. En mängd åtgärder föreslås för att stimulera ekonomin och tillväxten på lång sikt och säkra arbetstillfällen nu. Hela kommunikén finns att läsa här. Intressant för den här bloggens läsare är kanske följande:

En satsning på att förbättra energieffektiviteten hos byggnader. Detta föreslås göras genom en reduktion av fastighetsskatten för byggnader med bra energiprestanda. Som komplement föreslås också sänkt moms på miljövänliga produkter och tjänster som syftar till att förbättra energiprestandan hos byggnader.

Ett stimulanspaket för att öka forskning och innovation inom områdena miljövänliga bilar (får FoU-anslag på 5 miljarder €), energieffektiva byggnader (1 miljard) och tillverkningsindustri (1,2 miljarder).

En satsning på att kunna erbjuda höghastighetsinternet till 100% av Europas befolkning år 2010.

Förutom att detta är trevliga tillskott till forsknings- och utvecklingsbudgeten generellt så är det intressant att notera att alla dessa satsningar passar som hand i handske för svensk industri och akademi. Så se till att hålla ögonen öppna och lägg vantarna på de här pengarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: