Raka rör mot hälsokontroll

11 november, 2008

Ny Teknik rapporterar om att den amerikanska myndigheten Environmental Protection Agency bestämt sig för att skärpa kraven på toxikologiska undersökningar av kolnanorör. Giftigheten hos dessa får sägas vara bekräftad. Får man in dem i kroppen, tex genom inandning, så har de ungefär samma effekt som asbestfibrer. I och med att de är så oerhört tunna, med en diameter på ner till ett fåtal nm, transporteras de lätt i kroppen och kan tränga in i celler och orsaka celldöd och cancer.

646px-types_of_carbon_nanotubes

Källa: Wikipedia

Kolnanorör (med dess varianter kolnanofibrer och flerväggs-kolnanorör) är förmodligen de mest kommersiellt gångbara nanomaterialen så här långt, och det är naturligt att man har börjat lagstifta runt dem. På sikt lär det behövas säkerhetsföreskrifter för alla möjliga typer av nanomaterial.

Enligt Ny Teknik har EU-kommissionen tagit ett liknande beslut tidigare i år. Det är synd att krävs att någonting görs i USA innan det hittar fram till den svenska pressen.

Annonser

Ett svar to “Raka rör mot hälsokontroll”


  1. […] om kolnanorör de senaste åren och de har också figuerat ganska flitigt på forskningsbloggen: här och här, till exempel. De små fibrerna har väldigt intressanta mekaniska och elektriska […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: