Harry Potters mantel

7 november, 2008

Metamaterial är en term som ursprungligen myntades för att beteckna konstgjorda material som får sina egenskaper från sin struktur – dvs hur de är uppbyggda – snarare än från de egentliga materialen som de är uppbyggda av. Nuförtiden används ordet nästan uteslutande för att beteckna material med negativt brytningsindex, och som därigenom kan få väldigt märkliga elektromagnetiska och optiska egenskaper. Bland annat kan man i princip styra hur ljus bryts i och runt materialet och man siktar mot fantastiska tillämpningar som superlinser och osynliga material.

Det här är ett ganska intensivt forskningsområde just nu. Svårigheten att framställa sk NIMs (negative refractive index metamaterials) ligger framför allt i att åstadkomma material med avancerade egenskaper i tre dimensioner. Fram tills nu har man bara lyckats framställa de önskade egenskaperna i två dimensioner, dvs på en yta. Men nu rapporterar Nature att man har lyckats framställa ett bulkmaterial bestående av ett tredimensionellt gitter av silver och magnesiumflourid med negativt brytningsindex.

Det är fortfarande en bit kvar innan Harry Potters osynlighetsmantel kan realiseras, men man har tagit ett fascinerande stort steg på vägen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: