Var är världen?

6 november, 2008

Enligt gängse teorier består universum till ungefär 85% av så kallad mörk materia, som man i princip inte vet någonting om. Man tror att den har massa, för den har uppenbarligen gravitationella effekter på galaxer och den har förmodligen därigenom haft en stor inverkan på fördelningen av den synliga materian i universum. Man kallar den ”mörk” för att man aldrig har sett den och förmodligen interagerar den inte med elektromagnetisk strålning.

Sedan några månader tillbaka ligger NASAs teleskop Fermi i omloppsbana runt jorden för att leta efter gammastrålningskällor. Det här är en god möjlighet att åtminstone se spåren av den mörka materian, som man tror under vissa förhållanden kan ge upphov till gammastrålning.

Virgo Consortium

Källa: Virgo Consortium

Som en hjälp på traven för Fermi har en grupp europeiska forskare, the Virgo Consortium, genomfört väldigt omfattande datorsimuleringar av kolliderande mörk materia och tror sig nu veta ungefär hur gammstrålningssignalerna bör se ut. Det blir därmed – förhoppningsvis – avsevärt lättare att hitta spåren av den så frustrerande svårfunna lejonparten av universum.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: