Bygguniversitetet

4 november, 2008

Igår avtäcktes Bygguniversitet under stort buller och bång. Bygguniversitet är ett samarbetsprojekt mellan de tekniska högskolorna Chalmers, KTH, LTH och LTU och forskningsråden Formas, Vinnova och SBUF (Svenska byggbranschens utvecklingsfond). Det är en samarbetskonstruktion á la virtuellt institut som ska verka för ”profilering och samordning av byggteknisk forskning och utbildning” och på ett sådant sätt att detta sker med förankring i näringslivet.

Upprinnelsen till initiativet är den utredning av den svenska byggforskningen som Formas gjorde 2003. Här drog man slutsatsen att kontakten mellan universitetens forskning och näringslivet är för dålig. Man vill nog också genom detta åstadkomma större forskargrupper med bättre livskraft och större genomslagskraft på europeisk nivå.

Man jobbar med tämligen konkreta mål och tydliga planer och det ska bli intressant att se vad det blir av det här. Jag tycker dock att man kunde ha plockat in näringslivet på riktigt istället för genom SBUF. Det känns sådär industridrivet nu, med fyra universitet och tre forskningsråd bland de sju huvudmännen…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: