OECD uppmanar till mer forskning

30 oktober, 2008

Häromdagen publicerade OECD en rapport om de senaste trenderna vad gäller forskning, utveckling och innovation i OECD-länderna plus sex ytterligare av de största ekonomierna i världen. Överlag ser det ganska dystert ut, och man uppmanar regeringarna att trycka på mer i FoU-investeringarna för att hjälpa upp den långsiktiga tillväxten. Det är framför allt i de nya ekonomierna (vad kallar man emerging economies på svenska?) som det sker någon tillväxt. Men den dystraste slutsatsen är att den näringslivsfinansierade forskningen sjunker – både i USA och EU-27. Och kom ihåg att detta var innan effekten av den nya ekonomiska krisen gjort sig till känna. I Kina ökar den däremot markant: från 0,25% av BNP 1996 till 1% 2006. Det betyder att FoU-intensiteten i Kinas näringsliv nu är på samma nivå som Europas.

Lite roligare för svenskt vidkommande är en annan rapport som publicerades för några månader sedan av tankesmedjan Bruegel. Här har man jämfört både statligt och industriellt finansierad FoU mellan EU:s medlemsländer och USA:s delstater. Det visar sig att Sveriges FoU-intensitet är exceptionellt hög, med en industriellt finansierad FoU på drygt 2,5% av BNP. Med det är vi bäst i Europa, med Finland strax efter oss.

Annonser

Ett svar to “OECD uppmanar till mer forskning”


  1. […] Vad gäller forskning har Sverige verkligen ett postivt renommé att bevara i och med att vi är en av världens absolut mest forskningsintensiva regioner – speciellt vad gäller industrifinansierad (och, får man då förmoda, behovsstyrd) […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: