Kärnkraft på stark frammarsch

27 oktober, 2008
New York Times skrev häromdagen om den ljusa framtiden för kärnkraftsindustrin i USA. Där har man inte byggt några nya reaktorer sedan 1973, men i dagsläget planeras inte mindre än 34 st nya kraftverk. En liknande trend ses i Europa. Storbritannien har till exempel officiellt deklarerat att man ser kärnkraft som en önskvärd form för framställning av el i framtiden. Finland har alltid varit ett världen kärnkraftstätaste länder räknat per capita, och där planerar man också för nya investeringar.

Bakgrunden till detta är såklart att kärnkraft framstår som ett förhållandevis koldioxidneutralt alternativ och att olyckorna på Three Mile Island 1979 och i Tjernobyl 1986 bleknar ur folks minnen.

Emellertid publicerades alldeles nyligen ett paper i Energy Policy som visar att kärnkraft, i ett livscykelperspektiv, inte är så klimatvänligt som man kanske vill tro – framför allt till följd av byggandet av kraftverken, hantering av bränslen och avfall, etc. Kärnkraft är förvisso avsevärt bättre än kol-, olje- och naturgaseldade kraftverk, men sämre än biobränsleeldade. Och vad händer om det sker en ny olycka och folkopinionen vänder igen?

Annonser

Ett svar to “Kärnkraft på stark frammarsch”


  1. […] avlägsen framtid. Miljömässigt är det inte heller särskilt lyckat med kärnkraft, som jag skrev om för några månader sedan. Men det är klart, i ett industrialist-populistiskt perspektiv är […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: