Lite nytt på den politiska fronten

21 oktober, 2008

På torsdag offentliggörs forskningspropositionen, och med den de strategiska satsningar inom några speciella områden som handplockas av regeringen. Redan idag har dock Lars Leijonborg avslöjat för Ny Teknik att ett av områdena rör IT och framför allt IT-infrastruktur. Det var väl inte helt oväntat. Det är ju ett traditionstyngt område för svensk del. Men jag tycker nog att man blandar ihop begreppen lite när man kallar till exempel radioteknik, sensorteknik och systemintegration för ”grundläggande forskningsområden”.

Vinnova har förresten hamnat i blåsväder. Verkets generaldirektör Per Eriksson har nominerats som tänkbar kandidat till posten som rektor för Lunds universitet. (Enligt Skånska Dagbladet och Sydöstran är utnämningen i praktiken redan klar). Ett anonymt brev har skickats till Regeringen från ”Oroliga forskare i hela Sverige” där man påpekar det olämpliga i att en person sitter på två av de tyngsta posterna i forskarsverige varav den ena är ekonomiskt beroende av den andra. Även om Per Eriksson lovar att han inte har för avsikt att missbruka sin ställning är det ju såklart oerhört tvivelaktigt. Så tvivelaktigt att de oroliga forskarna borde ha undertecknat med namn.

Storbritanniens forskningsminister har för övrigt påpekat för sina regeringskollegor att det inte är läge att sluta investera i forskning bara för att världen står inför en finansiell kris. Fler sådana statements behövs som motvikt till Polens och Italiens hot i förra veckan om att använda sina veton mot EU:s klimatmål bara för att kunna finansiera sina bankers kreditförluster.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: