”Strategiska satsningar” i forskningspropositionen

10 oktober, 2008

Forskningsminister Lars Leijonborg skriver idag i DN Debatt om den kommande forskningspropositionen. Under perioden 2009-2012 handlar det om en satsning på totalt 5 miljarder kronor. Det är en väsentligt större satsning än vad man sett tidigare, men det är lite otydligt vad Leijonborg menar; han säger nämligen ”i den siffran inkluderas borttagandet av den så kallade forskningsmomsen”. Det kan tolkas som att staten helt enkelt slutar ta betalt för att privata aktörer ska tillåtas donera pengar till forskning.

Den ”strategiska satsningen” ligger i att 1,8 miljarder öronmärks för att pytsas ut till ett tjugotal specifika områden som bedöms som strategiskt viktiga. Exakt vilka dessa är redovisas först senare i oktober, men Leijonborg hintar om att det bland annat handlar om stamceller, nanovetenskap och klimatforskning, men även några inom humaniora och samhällsvetenskap. Detaljerna är inte beskrivna, men mellan raderna kan man läsa att det handlar om riktade anslag till specifika forskargrupper. I snitt torde det handla om ca 20-30 miljoner kronor per år för tjugotalet grupper. Jag hoppas bara att man inte stirrar sig för blinda på grundforskning. Redan i rubriken på Leijonborgs artikel i DN anför han Volvos krissituation som ett motiv för ökade forskningssatsningar. Låt det avspeglas i en satsning på teknikintegrerande tillämpad forskning som kan ge den svenska industrin lite ny livskraft. Nanoteknologi är till exempel inte blue sky research längre och förtjänar inte riktigt en egen rubrik. Principerna är redo att tillämpas inom alla möjliga områden som bioteknik och medicin, halvledare och verkstadsindustri.

Utbildningsdepartementets pressrelease kan läsas här.

Det är fantastiskt bra att regeringen ökar satsningarna på forskning. Sverige, tillsammans med Finland, är redan bättre än alla andra länder i Europa om man mäter den totala forskninginsatsen i relation till bruttonationalprodukten. Men det är fortfarande en bit kvar för att komma upp till samma nivåer som USA och framför allt Japan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: